Teatër

DESTUR – Blasfemi e ëmbël

By 25/03/2021April 5th, 2023No Comments

Për herë të parë, Teatri Kombëtar i Kosovës po shfaq në skenë storien e poetit të famshëm, Rumi. Për të treguar storien e tij, trupa e aktorëve janë trajnuar intenzivisht për të prezantuar kërcimin e dervishëve fluturues në mënyren më autentike të mundshme. “Destur”, shkruar nga Musa Ramadani, dhe “Blasfemi e Ëmbël” nga Elif Shafak janë bashkuar e përpunuar mjeshtërisht nga regjisorja Zana Hoxha.

Ndërsa ngjarja ndodh në shekullin e 13të, kjo shfaqje trajton interpretimet e ndryshme të fesë dhe dashurisë dhe konfliktet që ngriten mes intelektit akademik dhe mencurisë së pastër. Shemsi i Tabrizit, një endacak që kërkonte Zotin, ka gjetur formën më të pastër të dashurisë prandaj prezenca e tij i lë të gjithë të transformuar. Mevlana Rumi, është një dijetar dervish i njohur për diturinë akademike ndaj fesë.

Takimi dramatik i këtyre të dyve, në qytetin e Konias, rezulton në një transformim në spiritualitetin e Rumit dhe mënyrën se si ai e sheh fenë dhe dashurinë. Shemsi dhe Rumi, mbyllen në bibliotekën e Rumit për katërdhjetë ditë dhe në secilën prej atyre ditëve e diskutojnë një nga katërdhjetë rregullat e dashurisë. Pytjet filozofike të dashurisë i drejtohen Zotit përgjatë gjithë shfaqjes por magjia e vërtetë gjindet në mënyrën se si këto pyetje diskutohen edhe në përditshmëri, drejturar dashurisë romantike të shekullit 21. Shemsi mësoi Rumin se si ta hap zemrën dhe si të ç’mësojë atë që kishte mësuar.

Në rolet kryesore: Rumi: Çun Lajçi, Shemsi: Shkelzen Veseli Rolet tjera: Armend Smajli, Edlir Gashi, May-linda Kosumoviç, Semira Latifi, Anisa Ismajli, Basri Lushtaku, Kushtrim Qerimi, Flamur Ahmeti, Armend Ballazhi, Mikel Markaj, Selman Jusufi, Florent Salihu, Blend Sadiku, Leonit Maloku. Koreografia: Robert Nuha, Kostumografe dhe Skenografe: Youliana Vojkova-Najman, Muzika: Memli Kelmendi, Assistente Regjie: Flutura Çelaj, Inspicient: Bajram Mehmetaj, Ndriçimi: Sherif Salihu dhe Mursel Bekteshi, Tonist: Arben Aliu, Shef Skene: Aziz Maloku. Shfaqja është dedikim aktorit symbol të Teatrit Kombëtar z. Istref Begolli.