Provat

Provat kreative të shfaqjes “Toka e Shpirtrave të Trazuar”

By 08/05/2023August 18th, 2023No Comments

Shfaqja “Toka e Shpirtrave të Trazuar”

Autore: Shqipe Malushi

Regjia: Zana Hoxha

Dramaturgjia: Shpëtim Selmani

Koreograf: Robert Nuha

Aktorë/e: Donikë Ahmeti, Kushtrim Qerimi, Kaltrinë Zeneli, Edlir Gashi, Qendresa Kajtazi, Mikel Markaj, Zhaneta Xhemajli

Soliste/ë: Donika Rushiti,Shaban Behramaj, Urta Haziraj,Etrit Nura

Kërcimtarë/e: Altina Binaku, Qendrim Makolli, Edona Mjeku, Enis Mulaku, Erëza Grajqevci, Patriot Osmani

Kostumograf: Arbnor Brahimi

Videoproduksioni: Florian Canga

Organizatore: Elira Lluka

“Toka e Shpirtrave të Trazuar” është një performancë e bazuar në poezitë e Shqipe Malushit, të cilat evokojnë kujtimet tona kolektive për mungesën e paqes dhe përballjen me luftën dhe konfliktin si një gjendje konstante për shoqërinë kosovare ndër shekuj e në veçanti ndikimin e saj në traumat tona ndër gjenerata.

E shtrirë në një format unik eksperimental, performanca e regjisores Zana Hoxha krijon një sinergji multidisiplinare përmes poezive imazhiste të Malushit, koreografisë bashkëkohore teatrore të Robert Nuhës, dhe dramaturgji të Shpëtim Selmanit, muzikës eksperimentale me elemente burimore dhe këndimit, si dhe video projeksioneve që krijojnë një narrativë të re të bazuar mbi kujtesën tonë kolektive.

Ky projekt nga Trupa Artistike e Artpolis së bashku me artistë të rinj të muzikës dhe dansit vjen përmes fragmenteve të ndryshme poetike apo teksteve të mbushura me dhimbje, kushtrim, shpresë e forcë dhe si imazhe të reziliencës sonë kolektive. “Toka e Shpirtrave të Trazuar” përmes akteve kronologjike përshkruan njërën ndër etapat më të rëndësishme të kosovarëve drejt asaj që e kishin ëndërruar ndër shekuj, lirisë. Por, a është e mjaftueshme të jesh i lirë? A ka diçka përtej saj? “Toka e Shpirtrave të Trazuar” është një album fotografish që assesi nuk duhet ta mbulojë pluhuri, apo të harrohet në ndonjë sirtar.

Video inqizim: Gilad Sade

Editimi i videos: Art Qorolli